ИСТОРИЈАТ

Идеја о формирању XV београдске гимназије добила је своје пуно оваплоћење пре више од две деценије. Наиме, 10. октобра 1991. донето је Решење на основу кога је формирана комисија за почетак рада школе. Том комисијом председавао је будући директор XV гимназије, господин Божидар Зејак.

У међувремену, школске 1991/92. школа је била под патронатом XIII београдске гимназије. Први разред чинила су два одељења природно-математичког смера и два одељења друштвено-језичког, да би већ наредне године тај број био удвостручен.

Како је растао број ученика који уписују XV гимназију, тако се она и просторно ширила. Тиме се добијала могућност и за ширење и продубљивање додатног и допунског рада са ученицима, као и оног испуњеног ваннаставним садржајима.

После господина Зејака, који је у два мандата био на месту директора, долази госпођа Босиљка Жебељан, такође професор српског језика и књижевности. Након истека њеног мандата, директор је поново господин Зејак, затим дужност директора врши госпођа Слободанка Јовановић, професор енглеског језика. На месту директора школе сада је господин Јасмин Николовски, професор српског језика и књижевности.

Октобра 2010. године, XV београдска гимназија је са српском гимназијом „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара потписала Повељу о братимљењу.

2011- те почео је рад на Летопису школе, а 2012-те обележен је јубилеј – 20 година од оснивања.

XV београдска гимназија мења назив у Гимназија „Патријарх Павле“ дана 01.09.2016. године.

Школске 2018/2019 Гимназија „Патријарх Павле“ уписује ученике и у два одељења IT смера.

Оно што је уграђено у темеље, и од самих почетака до данас је ту, а доприноси каснијем професионалном успеху огромног броја ученика ове школе, јесте мисао-водиља запослених у њој:

„Знање је тек онда знање када је стечено напором властите мисли, а не памћењем“, Лав Николајевич Толстој.

Контактирајте нас

Адреса

© Copyright 2019 by Gimnazija Patrijarh Pavle

тел: (+381)11 23 22 808

Email: gimnazijapatrijarhpavle@gmail.com

Гимназија Патријарх Павле

Гочка 40, 11090 Београд, Србија